Obchody sankthansaften, czyli noc świętojańska w Norwegii

ognisko noc świętojańska

Ogromne ogniska, taniec i śpiew, potrawy z grilla – a wszystko to w dobrym towarzystwie – oto w skrócie obchody Nocy Świętojańskiej w Norwegii. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym radosnym święcie – przeczytaj ten wpis!

Historia sankthans

Sankthans znane jest w Norwegii pod wieloma nazwami: sankthansaften, jonsok czy midtsommer. Historia obchodów nocy świętojańskiej sięga czasów przedchrześcijańskich, kiedy celebrowano przesilenie letnie (sommersolverv), czyli najdłuższy dzień w roku, przypadający 21 czerwca zwiastujący nadejście długo wyczekiwanego lata. Wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa w Norwegii, święto to zostało połączone z obchodami narodzin Jana Chrzciciela, nadając mu obecną nazwę. Sam dzień przypada na 24 czerwca, jednak główne obchody odbywają się w wigilię, czyli 23 czerwca. Obecne akcentuje się głównie ludowy charakter tego święta, stanowiący okazję do miłych spotkań towarzyskich.

Ogromne ogniska

Sankthans jest świętem pełnym tradycji i symboli, z których najbardziej charakterystycznym jest palenie ognisk nad fiordami, rzekami i jeziorami, symbolizujące odnowienie i oczyszczenie. Ogniska, znane jako sankthansbål, są często budowane z palet i beczek i mogą osiągać imponujące rozmiary. Największe ognisko można co roku podziwiać w Ålesund. To tam w 2016 roku zbudowano ponad 47-metrowe ognisko, ustanawiając tym samym rekord na największe ognisko na świecie.

Dobra zabawa i jedzenie

Z okazji sankthans Norwegowie chętnie opuszczają miasta by razem świętować na łonie natury. Ludzie gromadzą się na plażach i w parkach, rozpalają ogniska i grille, przy których tańczą, śpiewają i dobrze się bawią. Bardzo popularne są wszelkie potrawy z grilla – od pølser, czyli parówek, poprzez burgere (burgery), spyd (szaszłyki) po ryby (fisk) i owoce morza (sjømat). Serwowane są do nich różne sałatki, np. bardzo popularna potetsalat (sałatka ziemniaczana). 

Typowym przysmakiem tego dnia jest też rømmegrøt, czyli owsianka z mąki przygotowywana na kwaśnej śmietanie, podawana z masłem, cukrem, cynamonem i… (Uwaga!) spekemat – solonym i suszonym mięsem. Na deser obowiązkowo podawane są truskawki z bitą śmietaną (jordbær med krem).

Kwiaty we włosach

Innym charakterystycznym elementem sankthansaften jest plecenie wianków z kwiatów, czyli blomsterkranser, symbolizuje to bliski związek Norwegów z naturą. Wiele osób lubi tego wieczoru wybrać się na wycieczkę łodzią udekorowaną kwiatami po fiordzie lub jeziorze. Dawniej wierzono też, że noc świętojańska ma magiczne właściwości i popularne były wróżby przepowiadające przyszłość i miłość. Jednym z takich zwyczajów było zbieranie siedmiu różnych gatunków kwiatów i włożenie ich pod poduszkę, co miało sprawić, że śniąca zobaczy podczas snu swojego przyszłego małżonka.

Dzień polarny

Nic dziwnego, że Norwegowie tak się cieszą z nadejścia lata i długich, ciepłych dni. Przez zimową część roku słońca w tym północnym kraju jest przecież jak na lekarstwo. Obchody sankthans zwiastują ciepło i jasność – do tego stopnia, że w niektórych rejonach na północy Norwegii przez pewien okres słońce nie zachodzi wcale – jest to zjawisko zwane dniem polarnym (midnattsol). Warto go doświadczyć!

Polecajka serialowa

Jeżeli macie ochotę zobaczyć jak wyglądają obchody sankthansaften w Norwegii, a jednocześnie chcielibyście wykorzystać ten czas na naukę norweskiego, to polecam Wam serial na Netflixie Midtsommernatt (polski tytuł: Noc u progu lata). W pięciu półgodzinnych odcinkach śledzimy perypetie norwesko-szwedzkiej rodziny, która zbiera się, by wspólnie świętować sankthansaften w idyllicznym ogrodzie nad Oslofjorden. Reżyserem serialu jest Per-Olav Sørensen, znany z seriali Hjem til jul i Julestorm, które zyskały wielu sympatyków także poza granicami Norwegii.

Kilka przydatnych norweskich słówek związanych z sankthans to:

sankthans – święto narodzin Jana Chrzciciela

sankthansaften – noc świętojańska

et sommersolverv – przesilenie letnie 

en tradisjon – tradycja

en feiring – świętowanie-obchody

et bål – ognisko 

blomster – kwiaty

en krans – wieniec

kristen – chrześcijański

hedensk – pogański 

på stranda – na plaży

i parken – w parku

ved fjorden – nad fiordem 

en grillmat – potrawy z grilla

pølser – parówki

burgere – burgery

grillspyd – szaszłyki

lam – jagnięcina

en potetsalat – Sałatka ziemniaczana

en sjømat – owoce morza

fisk – ryby

skalldyr – skorupiaki

krabber – kraby

reker – krewetki

blåskjell – małże (omułki jadalne)

en rømmegrøt – owsianka z mąki i śmietany

et spekemat – solone i suszone lub wędzone mięso

jordbær med krem – truskawki z bitą śmietaną

 

å tenne et bål – rozpalić ognisko 

å ha en grillfest – zrobić grilla

å dra på båttur – wybrać się na wycieczkę łodzią

å lage blomsterkranser – pleść wianki 

å danse – tańczyć

å synge – śpiewać

å ha det gøy – dobrze się bawić

Sankthans jest doskonałym przykładem na to, jak dawne tradycje mogą przenikać się z nowoczesnymi zwyczajami, tworząc wyjątkową atmosferę. A czy Ty planujesz świętować sankthansaften w tym roku?