4 października obchodzony jest w Norwegii, Szwecji i Finlandii Dzień Bułeczki Cynamonowej, czyli Kanelbollens dag. To świetna okazja, by podjąć wyzwanie i upiec takie bułeczki samemu, a następnie delektować się delikatnym drożdżowym ciastem z aromatycznym nadzieniem. Kanelboller – po prostu pycha!
Pachnące wypieki
Bułeczki cynamonowe to jedne z najbardziej popularnych drożdżowych wypieków w Norwegii. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, nadają się idealnie do kawy czy mleka, na wycieczki. Można je również zamrozić i mamy wtedy super przekąskę w razie niespodziewanych gości lub nagłego napadu ochoty na “coś dobrego” 😉
Niejedno imię bułeczki cynamonowej
Najczęściej spotykaną nazwą bułeczek cynamonowych jest kanelboller (kanel – cynamon, boller – bułeczki), ale spotkamy też określenie kanelsnurrer (snurrer – zawijańce) lub też skillingsboller (skilling – szyling). Jednak wszystkie łączy to, że są to zawijane drożdżowe bułeczki przekładane masą z masła, cynamonu i cukru.
Wariacje
Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, możemy też spróbować swoich sił i upiec różne wariacje na temat tradycyjnej bułeczki cynamonowej. Na przykład zdrowszą wersję, czyli grove kanelboller – bułeczki cynamonowe z mąki pełnoziarnistej. Można upiec jedną wielką bułkę – gigastor kanelbolle i kroić jak ciasto. Zamiast cynamonu możemy użyć innej popularnej w norweskiej kuchni przyprawy, a mianowicie kardamonu i wyjdą nam wtedy kardemommesnurrer. A jeśli ktoś ma dostęp do 8 (!) czekoladowych wafelków Kvikk Lunsj (szczęściarz/ra!) to polecamy przygotować Kvikk Lunsj-snurrer – rozpusta na całego! O Kvikk Lunsj pisaliśmy tu.
Przepis na bułeczki
Czy nasz opis bułeczek zachęcił Was do tego, by upiec je samemu? Jeżeli tak, to polecamy sprawdzony przepis! W języku norweskim znajdziecie go tutaj, a poniżej macie nasze tłumaczenie na język polski.
Bułeczki cynamonowe
Około 24 sztuki
Składniki
Ciasto drożdżowe
150 g masła
0,5 l mleka ok. 3,2 % tłuszczu
50 g drożdży
0,5 łyżeczki soli
125 g cukru
1 jajo
1,5 kg mąki pszennej
2 łyżeczki kardamonu (można pominąć)
Nadzienie
200 g masła w temperaturze pokojowej
200 g cukru
3 łyżki mielonego cynamonu
Do smarowania i posypki
1 jajo
4 łyżki cukru dekoracyjnego (można pominąć)
Przygotowanie
- Rozpuść masło w garnuszku i dodaj mleko. Mleko z masłem powinno mieć temperaturę ok. 37 ℃.
- Rozdrobnij drożdże w misce i dodaj trochę wymieszanego mleka z masłem. Wymieszaj aż do rozpuszczenia się drożdży. Dolej resztę mleka z masłem.
- Dodaj sól, cukier, kardamon i jajko. Dosyp większość mąki, zostaw trochę do wałkowania.
- Zagnieć ciasto – powinno być gładkie i niezbyt zbite. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Nadzienie: wymieszaj masło, cukier i cynamon.
- Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 45 cm. Posmaruj nadzieniem. Zroluj ciasto i pokrój na ok. 2 cm plastry.
- Nastaw piekarnik na 250 ℃.
- Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut pod folią spożywczą.
- Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posyp cukrem dekoracyjnym.
- Piecz na środkowej półce przez ok. 7-8 minut. Schłódź bułeczki na ruszcie.
Wskazówki od HeiHei
- Z tego przepisu wychodzi nam zazwyczaj więcej bułeczek niż 24 i zawsze mrozimy sporą ilość na później 🙂
- Na cukier zawsze bierzemy poprawkę i wsypujemy trochę mniej niż w przepisie
- Mąki pszennej wsypujemy ok. 1 kg. Lepiej wsypać mniej i ewentualnie dosypać, niż nasypać za dużo.
- Ciasto przykrywamy materiałową ściereczką i też pięknie wyrasta, a jest bardziej ekologicznie 🙂
- Nie zostawiamy bułeczek do ponownego wyrośnięcia, a i tak wychodzą nam 2 pełne blachy!
- Bułeczki wyłożone na blachę ugniatamy lekko dłonią, by je trochę spłaszczyć i wyrównać
- Nie posypujemy bułeczek cukrem dekoracyjnym, i tak są wystarczająco słodkie
Powodzenia i smacznego!
Słowniczek tematyczny
en bolle – bułeczka
en kanelbolle – bułeczka cynamownowa
et egg – jajko
en gjær – drożdże
en hvetemel – mąka pszenna
en kanel – cynamon
en kardemomme – kardamon
en melk – mleko
et perlesukker – cukier dekoracyjny
et smør – masło
et salt – sól
et sukker – cukier